Atención: Tu navegador no soporta algunas funcionalidades necesarias. Te recomendamos que utilizes Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

GardenSharing

HACIENDO UN huerto urbano en Barcelona

Recollir llavors i cultivar noves plantetes

Recollir llavors i començar plantes noves
Començo amb confessió: no sóc cap experta d'horticultura. He tingut horts des de petita, però no tinc cap formació formal, i la veritat és com us vaig dir l'altre dia: el meu hort està una mica desordenat. Però l'altre dia, mentres fotografiava el recoll de llavors, i compartia les fotos amb la meva germana gran, que té un hort molt més xulo i més professional que el meu, i ella no sabia com funcionava. I em va recordar que no cal que siguis un expert en tot per poder compartir el que saps sobre alguna cosa. A més a més, no només vull compartir coneixement amb vosaltres, us vull compartir plantes i llavors. Només cal que us hi subscriviu!

Així que us explico com recollo llavors. He intentat cultivar alfàbrega al terrat durant anys. He comprat plantes en testos de jardineries, de botigues del barri, inclús de botigues de tot a cent (o un euro!), i he intentat començar amb llavors. M'encanta l'alfàbrega i somnio amb fer grans quantitats de pesto i guadar-lo al congelador per fer pasta fàcil i deliciosa. Però cada vegada que ho he intentat, petits bitxos ataquen l'alfàbrega i es mor. Excepte aquesta vegada. Aquesta vegada, va sobreviure l'alfàbrega, però estava fora quan estava a punt, i no vaig collir-lo prou i ara només hi ha llavors. És així com va! Així que vaig pensar, bé, recolliré les llavors i intentaré de nou.

Vaig esperar fins que les beines de llavors eren ben marrons per assegurar que estaven madurs i llavors vaig retallar les branques. Tinc de dues varietats: de fulla petita i de gran. Vaig portar les branquetes dins de casa i les vaig posar en una safata blanca. Llavors vaig regar les beines entre els dits fins que en caiguessin les llavors. Les llavors d'alfàbrega són súper petites (mira les fotos) així que va bé tenir-les sobre un fons clar. Jo les guardo en pots de vidre d'espècies sense la tapa perquè no hi hagi humedat i fongs. Altra gent les guarda en sobres de paper per la mateixa raò.

Llavors he pensat de començar a cultivar-les directament. Vaig agafar un test petit, hi vaig posar una mica de terra i humus de cucs i vaig plantar unes 10 llavors de fulla petita a un costat amb 10 de fulla gran a l'altra.

Van començar a crèixer coses després d'un parell de dies. Però eren males herbes en forma de tomaquera. Per l'alfàbrega, vaig haver d'esperar cinc dies. Si no saps distingir l'alfàbrega de les altres plantes, només l'has de tocar. Tot i ser molt petita, es pot reconèixer per la seva olor.

Vaig esperar uns dies més abans de treure les males herbes per no molestar les plantes. Pots veure en les fotos que em surten moltes tomaqueres espontànies. Ja no els deixo pujar, en tinc massa. Després de dues setmanes, vaig treure també les males herbes. Això és important per donar espai a les noves plantetes i accès al sol i l'aigua.

Llavors abans d'ahir, vaig veure que els bitxos havien tornat per l'alfàbrega, i aquesta vegada no ho he deixat passar. Vaig fer una concocció de sabó potàssic amb ortiga i all (totalment ecològic) i les vaig ruixar. L'endemà les plantes tenen molt millor pinta, i les he anat ruixant cada dia per si de cas. I mira, no hauré de posar tant d'all al pesto!

Recollo moltes llavors, de clavells de moro i de cosmos, que són opcions molt òbvies ja que les llavors practicàment salten de les flors pansides, però també de lli i espígol (mira les fotos). Vull compartir les meves llavors amb tu. Subscriu-te i te n'enviaré


-----

En altres notícies, la carabassa és gairebé tot taronja! Em preocupa una mica el blanc al voltant de la tija. L'he estat ruixant amb el meu tònic d'ortiga amb all. I ja estan florides les meves patafes, un regal d'un tros d'un amic estimat de Tàrrega. Que xules, no? I a sota hi ha túbers comestibles, entenc. Ja ho veurem. Això és una història per un altre dia. Però també són compartibles!

Vaig súper de pressa perqu`e he estat traduint molt a Twitter aquest matí. Perdoneu les errates, i envieu correccions si. voleu. I si compartiu, em feu un favor. Abraçades.