Atenció: El teu navegador no té suport per algunes funcionalitats necessàries. Et recomanem que utilitzis Chrome, Firefox o Internet Explorer Edge.

GardenSharing

compartint un hort urbà a Barcelona

Ja s'està escalfant la pila!

Diumenge, com us vaig explicar, vaig posar les restes de verdura del mercat a la pila. Ahir hi vaig posar cartró esmicolat i mullat. Avui he anat a mirar com va tot i només obrir el compostador, he vist molta condensació a la tapa, tant que quan he obert, ha regalimat dins la pila. Interessant. Deu estar passant alguna cosa. He tocat amb la ma i ja sentia l'escalfor. Llavors he anat a buscar un termòmetre. No tinc un d'específic per piles de compost (sí que existeixen) així que he fet servir el de la cuina... (per cert, només és important aquí el número a l'esquerra del termòmetre).

En un test normal de flors, fa 14°C. Al bel mig de la pila de compost calent, ja fa 35°C! Si punxo més al costat, només fa 30°. Tot això a quarts de deu del matí. A veure com està per la tarda quan la temperatura ambiental puji una mica més.

Continuaré buscant més material al mercat fins que s'ompli del tot el compostador, encara que teòricament no s'ha d'afegir res més una vegada encetada. Crec que quant més material hi ha, més aïllat serà la part central, i més alta serà la temperatura assolida. I això, de moment sense remenar.

Segons els científics de compost de Cornell, una pila de compost ben construïda s'escalfarà fins a 40° o 50°C en dos o tres dies.

Dada divertida: potser has vist alguna vegada com remenen i deixen secar-se la palla abans d'apilar-la per emmagatzemar-la... és perquè si es deixa massa verda, amb massa nitrògen diguem-ne, també puja de temperatura, i pot inclús incendiar-se

(Jo tenia un paller ple de palla a casa a Massachusetts. A vegades hi ficava la ma entre mig de les bales per assegurar-me que no se'm cremaria la casa.)

GardenSharing
04 Febrer 2021